Полезные ссылки
Поиск среди 3715 разработок
Похожие материалы
Небезпечне харчування: наслідки найпопулярніших дієт
Бажаючи за всяку ціну скинути вагу, ми зовсім не замислюємося про протипоказання, які є у кожної дієти. Які ж наслідки найпопулярніших дієт? Вибираючи дієту, більшість орієнтується на думку подруги, соціальні мережі, телепередачі. А адже дієта - справа суто індивідуальна. І багато з них мають серйозні наслідки для організму.
Раціон без лактози
Спочатку це була суто медична дієта, яку призначали при нестачі в організмі ферменту, що переробляє лактозу - молочний цукор. Потім від молочних продуктів стали відмовлятися і ті, хто обмежував кількість цукру в раціоні. Безлактозна дієта дозволяє скинути близько 2 кг на місяць, якщо енергетична цінність їжі не буде перевищувати 1500 ккал в день.
Наслідки: Якщо відмовитися від молока, сиру і творогу, то виникає дефіцит кальцію і загроза остеопорозу. Запаси кальцію заповнити, додавши до свого меню броколі і зелені салати.
Без глютену
Глютен - білок, він міститься в пшениці, житі, ячмені. Написи на етикетках "модифікований харчовий крохмаль", "гідролізований рослинний білок", "текстурований рослинний білок" теж мають на увазі глютен. Стало модно дотримуватися цієї дієти, щоб схуднути. Але ефект, швидше, досягається через відмову від хліба, макаронів, фастфуду.
Наслідки: Здоровим людям можна прибирати глютен з раціону. Це може знизити в організмі вміст заліза, кальцію, вітамінів групи В.
Веганська дієта
Повністю забороняються всі продукти тваринного походження, включаючи молоко і яйця. Така дієта піде на користь, тільки якщо вдасться правильно підібрати продукти-заступники і зробити їжу різноманітною.
Наслідки: Хоча білки м'яса і риби частково замінять горіхи і боби, отримати з рослин весь набір незамінних амінокислот неможливо. Доведеться приймати харчові добавки та вітаміни. Неприємний наслідок веганскої дієти - дефіцит заліза (знижений гемоглобін), цинку і вітаміну В12.
Низьковуглеводна дієта
Вуглеводи містяться в крупах, овочах, фруктах. Зовсім виключивши їх з раціону, ми значно зменшуємо кількість корисних речовин і клітковини, що надходять в організм.
Наслідки: При низьковуглеводній дієті сповільнюються процеси обміну речовин. Споживання білків тваринного походження збільшується, і зростає навантаження на нирки. Чому ж низьковуглеводні дієти призводять до зниження ваги? Все просто: відмова від рафінованих цукрів (цукерки, десерти, випічка) допомагає схуднути.