Корисні посилання
Пошук серед 3715 розробок
Чому важливо снідати?
Розмістив: Irene
Вид розробки: Публікації
Тематика: Надлишкова вага , Нездорова дієта
Цільова аудиторія: 8 клас, 9 клас, 10 клас, 11 клас, Батьки, Вчителі, Психологи, Студенти
Джерело: http://bdzhola.com/news/chomu-vazhlivo-normalno-snidati-vrantsi
Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я запевняють весь світ: якщо людина починає снідати, то це дозволяє нормалізувати і надалі контролювати вагу.
Про свої особливі норми харчування Лео Антонович говорить так:
У нас звикли говорити: сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, вечерю віддай ворогові. Але це абсолютна маячня! Я маю на увазі щільний, повноцінний сніданок. Ось ви прокинулися, організм ще тільки приходить в робочий стан, а ви набиваєте його м'ясом, булочками, запиваєте склянкою чаю. А потім ще витрачаєте час в пробках, добираючись на роботу. І в підсумку ніякої працездатності! Ще за часів молодості я бачив, як американські колеги-хірурги вранці просто випивали чашку кави, вдень з'їдали бутерброд, а ввечері щільно вечеряли і йшли в спортзал. І я зараз дотримуюся тієї ж дієти - вранці чашка кави і домашній сир. В обід, вже після операції, перекушую фруктами або йогуртом. І тільки ввечері, вже вдома - повноцінна вечеря. Тому сніданок - віддай ворогові, в обід - перекуси, увечері – нормально поїш, а потім - фізкультура.
Але експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я запевняють весь світ: якщо людина починає снідати, то це дозволяє нормалізувати і надалі контролювати вагу. Сніданок запускає правильні метаболічні процеси, прискорює обмін речовин. Так, надмірний, жирний сніданок може відкластися на боках. Але нормальний по калорійності та невеликий за обсягом - ніколи.
3 причини, чому після сну немає апетиту
І тим не менше є кілька причин, чому снідати вранці багатьом категорично не хочеться. І вони вже настільки звикли не снідати, що навіть не замислюються про те, що це неправильно. Про причини такої ранкової відсутності апетиту ми попросили розповісти члена Національного товариства дієтологів та Європейської асоціації з вивчення ожиріння, лікаря Людмилу Денисенко.
1. "Вуглеводне похмілля"
Простіше кажучи, об'їлися на ніч. Той самий випадок американських фахівців, про який говорив Лео Бокерія.
- Так зване вуглеводне "похмілля" настає тоді, коли у вас була ситна вечеря, і до ранку організм ще не встиг зголодніти, - пояснює Людмила Денисенко. - Зате до вечора він знову зажадав своє і побільше, побільше! Так утворюється порочне замкнене коло.
2. Ви - сова
Людям, які легко сидять ночами і насилу прокидаються вранці, найважче запхнути в себе сніданок. Організм ще спить, а його вже годують . Їм дійсно краще не снідати. Але й не голодувати до обіду, а зрушити сніданок на годину-дві. За цей час організм вже встигне прокинутися і підбадьоритися. Якщо не виходить вставати заздалегідь, беріть сніданок з собою на роботу.
І не забудьте після підйому випити склянку води кімнатної температури. Вода злегка наповнить шлунок, пробудить обмінні процеси і не дозволить соляній кислоті, яку виробляє шлунок, дратувати його стінки.
3. П'єте багато кави
І вечорами теж. Надлишок кофеїну діє на нервову систему своєрідно - спочатку збудливо, а потім сповільнює нервові процеси. Це позначається і на роботі шлунково-кишкового тракту. Тому для кавоманів кращий сніданок - просто чергова чашка кави. Адже кофеїн ще й пригальмовує відчуття голоду.
І, до речі, зауважте - жоден дієтолог ніколи не говорив про щільний сніданок, наприклад, з м'яса або картоплі. Але протягом години після підйому організму необхідно з'їсти щось легке: шматочок сиру, або тарілочку вівсянки, або змішаний в блендері банан з йогуртом, або омлет з одного яйця.
Такий сніданок не тільки дозволить вам нормально прокинутися, але і збереже здоров'я шлунка. Причому білкові та вуглеводні сніданки краще чергувати, так буде і смачніше, і правильніше.
Сабір Мехтієв, гастроентеролог, професор кафедри госпітальної терапії Першого Санкт-Петербурзького державного медуніверситету імені І. П. Павлова:
У нашого організму є правила, з якими сперечатися марно і навіть небезпечно. Якщо ми не поснідали, відбуваються як мінімум три неприємні речі.
- Виникає застій жовчі. Справа в тому, що жовчний міхур виділяє цю дуже важливу для травлення рідина тільки у відповідь на те, що в шлунок потрапила їжа. Якщо шлунок порожній, міхур не працює, що порушує функцію всієї травної системи.
- Шлунок починає перетравлювати сам себе. Незалежно від того, поїли ми чи ні, шлунок виробляє кислоту. Якщо їжа не надійшла, в травлення йдуть його власні слизові оболонки. І навіть у тих, хто не страждає від підвищеної кислотності, можуть початися печія, різі в животі та інші неприємні відчуття.
- Не працює кишківник. Саме ранковий прийом їжі допомагає кишківнику "підбадьоритися" і запрацювати на повну силу. Немає їжі - немає нормальної перистальтики. Загрожує це здуттям живота, тяжкістю та запорами.
А ще відмова від сніданку, крім усього іншого, веде і до набору ваги. Доведено: хто не снідає, протягом дня споживає набагато більше калорій. Адже наші гормони теж виробляються по годинах. Якщо ми прокинулися і не поїли, змінюються фактори виробництва інсуліну. У результаті людина потім їсть і не наїдається.
Хтось каже, мовляв, не можу змусити себе їсти вранці, не хочеться, неприємно. Значить, треба себе примушувати, як мами в дитинстві кажуть - через не можу. Моє глибоке переконання, що відмова від сніданку - це шкідлива для здоров'я звичка, з якою потрібно боротися. Легкий сніданок цілком можна осилити людині з інтелектом. Головне - почати. І ця гарна звичка обов'язково виробиться у вас максимум через два місяці.