Корисні посилання
Пошук серед 3715 розробок
Прагнення до ідеалу. Медики відкрили хворобу здорових людей
Розмістив: Irene
Вид розробки: Публікації
Тематика: Спілкування, Нездорова дієта
Цільова аудиторія: Студенти, Вчителі, Батьки, 11 клас, 10 клас, 9 клас
Джерело: http://nv.ua/ukr/style/wellness/pragnennja-do-idealu-mediki-vidkrili-hvoroba-zdorovih-ljudej-78752.html
Через страх порушити правильний раціон харчування деякі люди відмовляються від решти інтересів у житті та стають психічно неврівноваженими.
Учені виявили, що надмірне захоплення здоровим харчуванням може нашкодити людині, повідомляє Shape. Розлад харчової поведінки, коли при найменшому відхиленні від бездоганного раціону з'являється тривога та паніка, називається нервовою орторексією.
Правильне харчування допомагає очистити організм, позбутися від зайвих кілограмів, отримати запас енергії на весь день. Популярність вживання здорових продуктів доводять фото в мережі Instagram: багато користувачів публікують знімки фруктових смузі, пропареного чаю, вівсяної каші та свіжих салатів.
Люди, що страждають від орторексії, під час вживання шкідливої їжі відчувають пригніченість і сильне почуття провини. Також недуга призводить до обмеження соціальних зв'язків і вганяє у глибоку депресію.
Визначити симптоми захворювання не так легко, як ознаки анорексії або булімії. Експерти Національної Асоціації Розладів харчової поведінки (США) розробили ряд питань, відповіді на які допоможуть зрозуміти, чи схильна людина до нервової орторексії.
Список цих питань виглядає так:
- Ви хотіли би просто їсти й не звертати уваги на якість продуктів?
- Хотілося би вам витрачати менше часу на харчування, а більше - на особисте життя?
- Здатні ви пообідати їжею, приготованою іншою людиною, не намагаючись проконтролювати, що і як було подано?
- Чи перебуваєте ви у постійному страху, що з'їсте шкідливу їжу?
- Чи переважають любов, дружба та творчість над вашим бажанням харчуватися ідеально?
- Чи відчуваєте ви провину й огиду до себе при відхиленні від раціону?
- Чи позиціонуєте ви свій спосіб харчування як еталонний і чи дивуєтесь, як люди можуть їсти те, що вони їдять?
Дженніфер Ломбарді, виконавчий директор Саміту харчових розладів, що працює у партнерстві з Центром відновлення харчування у Денвері, каже, що запобігти наслідкам орторексії нескладно, особливо, якщо діагностувати її на ранній стадії.